Pinterest
Offerte
Reparatie
Contact

Frisse scholen

Als gemeente of schoolbestuur wilt u graag een Frisse School: een schoolgebouw met een goed binnenmilieu en een lage energierekening. Het Frisse Scholen programma van de RVO stimuleert scholen om minder energie te verbruiken en het binnenmilieu te verbeteren: isoleren & ventileren! Goed licht in combinatie met optimale ventilatie en de juiste binnentemperatuur zorgen voor een prettig werk- en leerklimaat.

Maar hoe pakt u dit aan, en waar begint u? Wij helpen u graag om meer helderheid te krijgen in wat er mogelijk is met uw onderwijsinstelling door het toepassen van de juiste zonwering.

Richtlijnen EU Lichtdoorlating

De Europese Unie heeft een richtlijn (NEN-EN12464-1) opgesteld waarin is vastgelegd hoeveel daglicht beeldschermgeschikte zonwering maximaal mag doorlaten. Onze zonweringcollectie bevat beeldschermgeschikte en zonlichtwerende stoffen die wel het zicht naar buiten behouden. Bijkomend bieden we diverse besturingssystemen om automatisch geregelde daglichttoetreding toelaten. Het gehele Programma van Eisen Frisse Scholen is hier te bekijken. De belangrijkste punten die u kunt behalen met de juiste zonwering kunt u hieronder lezen.

1. Energieverbruik reduceren

Het energieverbruik in oudere, slecht geïsoleerde scholen is hoog. Dit leidt tot een onnodig hoge aanslag op het schoolbudget en een onnodige bijdrage aan het broeikaseffect.

Door juiste binnen- of buitenzonwering te plaatsen , is de CO2-emissie van een school met 30% en soms zelfs met meer dan 50% te verminderen! Met gemetalliseerde stoffen voor binnenzonwering wordt de warmte in de zomer tegengehouden en bespaart u fors op de koellasten. En Automatisch geregelde buitenzonwering zorgt ‘s nachts voor optimale ventilatie om de dag weer fris te beginnen!

frisse-scholen-zonwering

2. Binnenluchtkwaliteit verbeteren

Door emissies en stofverspreiding uit bouw en interieurmaterialen wordt de binnenlucht kwaliteit beïnvloed. Speciaal om te voldoen aan de richtlijnen voor vervuiling voor de binnenlucht kunt u kiezen voor speciale stof.

U kunt u bij binnenzonwering kiezen voor speciale zonweringsstof met een Greenguard Children & Schools certificaat. Het Greenguard Children & Schools certificaat houdt in dat deze stoffen een lagere uitstoot hebben van vluchtige organische stoffen.

3. Verhinder schittering op beeldschermen

In ruimtes waar concentratie vereist is, is daglicht onmisbaar! Maar zoninval kan als hinderlijk worden ervaren als de beeldschermen of digiborden onleesbaar worden. Goede zonwering is hierdoor onmisbaar.

Om volledige verduistering te voorkomen en het klimaat gezond te houden, zijn er speciale stoffen die doorzicht behouden maar hinderlijke schittering voorkomen. Deze doeken hebben wederom het Green Guard Children & Schools certificaat en passen dus binnen het Frisse Scholen project. Bijkomend is de stof ook antibacterieel volgens ASTM G21 en G22.

4. Klimaatbeheersing per ruimte

Om het juiste klimaat te behouden is juiste zonwering een must. U behoudt ten alle tijde een prettig en comfortabel leer- & werkklimaat door te zorgen voor automatisch gestuurde zonwering.

Automatisch gestuurde zonwering is er in meerdere uitvoeringen en gebruikt optimaal de kracht van daglicht. Door de diversiteit in zonweringsinstallaties die automatisch te regelen is, biedt dit u een scala aan opties om de zoninval en warmte te reguleren.

5. Geluidsdemping

Door binnenzonwering toe te passen per lokaal/ruimte, reduceert u geluid en galmte. Door de juiste stoffen te gebruiken is de verstaanbaarheid per lokaal beter.

Elke stof heeft zijn eigen voordelen en eigenschappen, waarin wij u vanzelfsprekend graag adviseren met voorbeelden. Voorbeelden van binnenzonwering waarbij u geluidsdempende stoffen kunt gebruiken zijn plissé- & duette’s, paneelgordijnen, vouwgordijnen en verticale jaloezieën van stof.

Veel voorkomende punten discussiepunten

Tijdens het Kennisatelier kwam naar voren dat het vaak een uitdaging is om alle eisen uit het Programma van Eisen Frisse Scholen te realiseren, ook omdat eisen vaak op ‘middel’niveau zijn gesteld. In sommige projecten zijn onder andere discussies geweest over:

  • de hoogte van lokalen (in relatie tot de keuze en uitleg van het ventilatiesysteem)
  • de mate van daglichttoetreding / noodzakelijke kunstlichtniveaus, ook in relatie tot het voorkomen van visueel discomfort (aflezen digibord, uitlezen laptops, tablets, etc)
  • daglichttoetreding versus het risico op oververhitting in de zomer
  • het berekenen van het effect van beschaduwing van zonnepanelen op de energieprestatie

Lees hier een rapport van RVO over ervaringen van de 6 koplopers in Nederland van (bijna) energieneutrale scholen. Zoals hierboven besproken kunnen we vele discussiepunten op voorhand voor u ophelderen en toelichten om hier de juiste keuzes in te maken.

Wij komen u graag adviseren

Ontdek wat uw opties zijn om dit te bereiken zonder een complete verbouwing. Wij bieden de mogelijkheid om een afspraak te maken voor een vrijblijvende inspectie aan de zonweringsinstallaties van uw onderwijsinstelling. Onze adviseur kan op locatie beoordelen welk type daglichtregeling kan zorgen voor de optimalisatie van het klimaat.