Zoek
Sluit dit zoekvak.
Zoek
Sluit dit zoekvak.

HOU JE HUIS KOEL

Met de stijgende temperaturen en frequente hittegolven lijken airco’s onmisbaar. Inmiddels heeft 30% van de huishoudens een (mobiele) airco. Maar terwijl velen geloven dat airco’s de ideale oplossing zijn om ’s nachts beter te kunnen slapen, geven experts de voorkeur aan een andere oplossing: zonwering.

De verkoop van airco’s blijft toenemen. Grote elektronicawinkels geven aan dat er weer meer verkocht zijn dan vorig jaar. Toch is dit voor de energietransitie geen goed nieuws. De toonaangevende organisatie op het gebied van duurzaamheid, de Stichting Milieu Centraal zegt zelf dat zij geen groot voorstander is van airco’s. De organisatie waarschuwt voor de hoge kosten en de klimaatschade als gevolg van het hoge energieverbruik van deze apparaten: een mobiele airco verbruikt bijvoorbeeld ongeveer twintig keer meer energie dan een ventilator.

De meeste mensen kopen een mobiele airco wanneer er tropische temperaturen zijn, maar juist dan geven ze niet zoveel verkoeling. De afvoerslang van de mobiele airco gaat meestal via je raam naar binnen. Je doorbreekt die isolatie en de warmte komt bij dat raam naar binnen.

Installateurs merken ook dat steeds meer mensen airco’s willen gebruiken als verwarming in de winter. Dit kan inderdaad helpen bij het verminderen van het gasverbruik en de kosten, omdat je dan slechts één of twee kamers verwarmt in plaats van het hele huis. Maar vergeet in je berekening niet hoeveel extra stroom je in de zomer verbruikt.

Volgens Milieu Centraal zijn goede isolatie en zonwering de beste oplossingen om de hitte in huis te bestrijden. Lees hier meer over in het artikel over duurzaam verwarmen en koelen op hun website.

Rolluiken houden natuurlijk de meeste warmte buiten. Vooral rolluiken met een isolerende kern houden het in de zomer heerlijk koel in huis. Maar een elegant zonnescherm zorgt er ook voor dat de zon niet rechtstreeks op de ramen staat en kan veel hitte buitenhouden. Bovendien zit je onder een terrasscherm heerlijk onder op een warme dag. Dan de meest gebruikte zonwering, screens. Screens houden de warmte buiten maar zorgen dat je wel zicht naar buiten blijft houden. Veel mensen kiezen dan ook in een woonkamer of keuken voor screens en op slaapkamers voor volledige verduistering middels rolluiken.

Vragen aan Zonex? Neem contact op
Nieuwste inspiratie