ZonEx Zoemt

ZonEx zoemt… Een project dat we in 2018 zijn gestart om ons sterk te maken voor het behoud van biodiversiteit. Met ZonEx willen we ons steentje bijdragen aan het behoud van bijen en insecten in de natuur, zodat ze hun nuttige werk kunnen blijven doen. We geven zakjes bloemenzaad weg aan onze klanten en zorgen ervoor dat onze producten bijdragen aan een insectenvriendelijke omgeving.

Bij ZonEx streven we ernaar om op een realistische manier duurzame doelstellingen te bereiken. We vinden het belangrijk om een balans te vinden tussen commercie en milieubewuste bedrijfsvoering. Dit is een voortdurend proces waarbij we in onze hele bedrijfsvoering bewust bezig zijn met het optimaliseren van ons energiegebruik, onze materiaalkeuzes en het stimuleren van sociaal ondernemerschap door het bieden van aangepaste werkplekken en stageplekken.

Als onderdeel van ons streven naar biodiversiteit hebben we bij het Medisch Spectrum Twente (MST) een bijenkast gesponsord in samenwerking met de bijenvereniging Enschede.

Ons prachtige groene land heeft meer kleur nodig. Er bloeien te weinig kruiden en bloemen om de bijna 360 soorten bijen die in ons land voorkomen van voedsel te voorzien. Sommige soorten zijn al uitgestorven en andere bevinden zich op de rand van uitsterven. Dit moet veranderen, anders komen ecosystemen in gevaar met alle gevolgen van dien.

Bijen zijn essentieel voor onze voedselvoorziening, evenals die van vogels en andere dieren. Ze lijden echter onder voedseltekorten, waardoor hun aantallen en soorten achteruitgaan. Dit geldt niet alleen voor wilde bijen, maar ook voor honingbijen. Het zaaien en beplanten van percelen is van groot belang voor alle bijen.

Met de actie ZonEx Zoemt willen we bijdragen aan de biodiversiteit in Enschede en omgeving, zodat onze omgeving een leefbare plek blijft voor bijen en andere insecten die essentieel zijn voor de bestuiving van ons voedsel. We doen ons best om met verschillende acties meer bewustzijn te creëren over de noodzaak van biodiversiteit en om de natuur kleurrijker te maken.

Onze acties

De meest bekende ZonEx Zoemt actie is onze zakjes bloemenzaad. Ieder het voorjaar delen wij zakjes bloemenzaad uit aan alle bezoekers van ons bedrijf. Dit speciaal samengestelde mengsel trekt vooral bijen en vlinders aan. Zaai de zaadjes in je tuin en binnenkort heeft u een hoekje met aantrekkelijke bloemen voor bijen en vlinders. Daarnaast doen we ieder jaar met team ZonEx mee aan de jaarlijkse bijentelling en tuinvogeltelling om als team een bijdrage te leveren.

Tijdens warme zomers delen we ook regelmatig drinkschaaltjes voor insecten uit, zoals de kleurrijke schaaltjes uit 2022 in de vorm van zonnebloemen, margrieten en klaprozen.

Een andere actie van ZonEx Zoemt is het promoten van het gebruik van horren om insecten buiten te houden. Op deze manier kunnen insecten hun waardevolle werk blijven doen en hebben we geen insecticiden en andere bestrijdingsmiddelen nodig.

Tijdens ons 50-jarig bestaan hebben we onze klanten gevraagd om in plaats van cadeaus een donatie te doen aan de bijenvereniging Enschede. Daarnaast sponsoren wij regelmatig de NBV met projecten zoals de bijenkast bij het MST. Zo steunen we de bijenvereniging en geven wij hen via onze social media en website hopelijk ook meer naamsbekendheid. Kijk maar eens op https://enschede.bijenhouders.nl/

Bij ZonEx zoemen we, omdat we ons willen inzetten voor een betere wereld. Doe mee en help de bijen en de natuur!

Zakelijke klant?

Bekijk onze projecten website.